608 744 858 info@bubik-vrata.cz

Jak správně čistit venkovní rolety

Venkovní rolety jsou skvělým řešením pro ochranu vašeho domu před slunečním zářením, znečištěním a hlukem. Ale stejně jako všechno ostatní, i venkovní rolety potřebují pravidelnou péči a údržbu, aby zůstaly funkční a esteticky příjemné. V tomto článku se podíváme na to, jak správně čistit venkovní rolety a jak prodloužit jejich životnost.

Proč je čištění důležité?

Rolety vystavené venkovnímu prostředí se mohou snadno znečistit prachem, pylem, listím a dalšími nečistotami. Pravidelným čištěním nejen zlepšíte jejich vzhled, ale také zajistíte jejich správnou funkčnost. Znečištěné rolety mohou být méně efektivní v izolaci, což může ovlivnit teplotu v interiéru a zvýšit náklady na energie.

Kdy čistit venkovní rolety?

Optimálním obdobím pro údržbu venkovních rolet je jaro a podzim. Na jaře se zbavíte zbytků zimního počasí a začnete sezonu bez nečistot, zatímco na podzim je dobré odstranit listí a jiné nečistoty, které se nahromadily během léta.

Jak na to?

1. Příprava

Než začnete s čištěním, ujistěte se, že máte po ruce potřebné nástroje:

  • Zahradní hadice s regulovatelnou tryskou
  • Měkký kartáč nebo houbu
  • Kbelík s teplou vodou
  • Jemný čisticí prostředek (ideálně bez agresivních chemikálií)
  • Hadřík nebo suchý mop
  • Ochranné rukavice

2. Základní údržba

Nejprve odstraňte hrubé nečistoty jako listí a prach – následně opláchněte pomocí zahradní hadice. Můžete použít měkký kartáč nebo vysavač s nástavcem na venkovní plochy. Začněte od shora dolů, abyste nešpinili již vyčištěné části.

3. Mytí

Namočte houbu nebo hadřík do směsi teplé vody a jemného čisticího prostředku. Pečlivě otřete lamely rolet, ujistěte se, že se dostanete do všech záhybů. Pokud máte silné znečištění, můžete použít jemné kartáče, abyste nečistoty důkladně odstranili.

4. Opláchnutí

Po umytí je důležité roletu důkladně opláchnout čistou vodou, abyste odstranili zbytky čisticího prostředku. To zajistí, že se nebudou hromadit zbytky chemikálií, které by mohly poškodit povrch rolet.

5. Sušení

Nechte rolety volně oschnout nebo je jemně osušte hadříkem. Vyhněte se použití agresivních čisticích prostředků nebo drsných kartáčů, které by mohly poškrábat povrch.

Závěr

Čisté venkovní rolety nejenže zlepšují estetiku vašeho domova, ale také přispívají k efektivnímu fungování a ochraně vašeho interiéru. Dodržováním jednoduchých pravidel údržby můžete zajistit, že vaše rolety budou vypadat jako nové po mnoho let. Nezapomínejte na pravidelnou údržbu a investici do jejich čištění, protože se vám to vyplatí!

Sháníte venkovní rolety a potřebujete s výběrem poradit? Ozvěte se nám.




BUBÍK - vrata, brány, žaluzie, rolety na Firmy.cz