608 744 858 info@bubik-vrata.cz

Údržba sekčních garážových vrat

Údržba sekčních garážových vrat

Pravidelná údržba sekčních garážových vrat: Klíč k dlouhé životnosti a bezproblémovému fungování

Sekční garážová vrata patří mezi oblíbené volby pro moderní garáže. Díky svému designu, efektivnosti a snadné manipulaci se stala oblíbenou volbou pro mnoho domácností. Aby však mohla sloužit po mnoho let, je zásadní pravidelná údržba. V tomto článku se podíváme na důležité kroky a tipy, jak správně udržovat sekční garážová vrata, aby zůstala v perfektním stavu.

1. Pravidelná kontrola a čištění

Jedním z nejdůležitějších kroků údržby sekčních garážových vrat je pravidelné čištění a kontrola. Prach a nečistoty mohou způsobit poškození mechanismu a zkrátit životnost vrat. Doporučuje se:

  • Čistit vrata: Použijte mírně mýdlovou vodu a měkký hadřík k odstranění nečistot z povrchu vrat. Vyhněte se agresivním čisticím prostředkům, které by mohly poškodit povrchovou úpravu.
  • Zkontrolovat těsnění: Zkontrolujte gumové a plastové těsnění kolem okrajů vrat. Pokud jsou poškozená, je dobré je vyměnit, aby se zabránilo únikům vody a vlhkosti do garáže.
  • Vyčistit vodící kolejnice: Obzvláště ve fázi stavby se ve vodících kolejnicích usazuje prach, který je nutno odstranit.

2. Mazání všech pohyblivých částí

Dalším důležitým bodem údržby je mazání pohyblivých částí vrat, což pomůže zajistit jejich hladký chod a snížit opotřebení. Zde jsou kroky, jak na to:

  • Použijte vhodný mazací prostředek: Vhodné jsou silikonové nebo grafitové spreje. Vyhněte se mazivům, která vytvářejí zbytky, jako jsou oleje, protože mohou naopak přitahovat prach a špínu.
  • Ošetřete těsnící gumy: Těsnící gumy nejprve pečlivě očistěte od prachu a nečistot a následně naneste vrstvičku silikonového oleje.
  • Mazejte panty a ložiska: Aby vrata fungovala zlehka, nezapomeňte mazat postranní panty, středové panty, ložiska v postranních kolečkách.
Mazejte ložisko kolečka a dvě osky v postranním pantu.Mazejte osku středového pantu.Silikonový olej je vhodný pro údržbu sekčních garážových vrat,Čištění vodících kolejnic.

3. Kontrola mechaniky a elektrických komponentů

Sekční garážová vrata obvykle fungují na elektrický pohon, což znamená, že je třeba pravidelně kontrolovat nejen mechanické, ale i elektrické komponenty:

  • Zkontrolujte motor: Ujistěte se, že motor funguje bez problémů a není hlučný. Zaměřte se také na dráhu pohonu – není řemen prověšený?
  • Testujte senzory: U moderních garážových vrat jsou senzory klíčové pro jejich bezpečnost. Otestujte, zda senzory správně reagují (např. pokud vrata narazí na překážku, měly by se okamžitě zastavit).
  • Prohlédněte ocelová lanka: Sekční vrata jsou obvykle po stranách opatřena ocelovými lanky, podívejte se, jestli se lanka v některých místech netřepí.

4. Profesionální údržba

I když můžete provádět mnoho údržbových činností sami, je dobré plánovat také pravidelnou profesionální kontrolu. Specialista na garážová vrata může odhalit skryté problémy a poskytnout služby, které byste mohli sami obtížně zvládnout.

  • Kontrola správného napružení:
  • Kontrola a nastavení koncových poloh:
  • Seřízení řemenové dráhy:

S ohledem na záruční podmínky se doporučuje najmout odborníka alespoň jednou za rok.

5. Jak často o vrata pečovat

Pokud jste právě ve fázi výstavby – můžete se o své sekční vrata starat od samého začátku, což s ohledem na vysokou prašnost doporučujeme.

Velkou péči věnujte sekčním vratům po dokončení stavebních prací.

A dále minimálně 2× ročně a pokaždé, když po vizuální kontrole zjistíme, že jsou vrata špinavá.

Závěr

Pravidelná údržba sekčních garážových vrat je nezbytná pro jejich dlouhou životnost a bezproblémové fungování. Dodržováním těchto jednoduchých kroků zajistíte, že vrata budou i nadále funkční a bezpečná.

Nezapomínejte také na profesionální prohlídky, které mohou odhalit možná poškození dříve, než se stanou vážnými problémy. S péčí o vaše garážová vrata se můžete těšit na bezproblémový přístup do garáže po mnoho let.




BUBÍK - vrata, brány, žaluzie, rolety na Firmy.cz